3 lucruri pe care nu le știai despre ruletă


Ruleta este cel mai cunoscut joc de cazinou din lume. Nu există cazinou fără ruletă - jocul este prezent peste tot, chiar și dacă numai în forma virtuală. Popularitatea ruletei este neîntreruptă de secole - milioane de jucători își încearcă norocul la el în speranța de a-și schimba destinul cu un câștig cu adevărat mare - sau în căutarea unei experiențe autentice de cazinou. 
Deși este cel mai cunoscut joc de cazinou din istorie, ruleta are totuși câteva secrete. Iată ce nu știai despre el.
 

Perpetuum mobile

Nu se știe exact cine a inventat roata de ruleta - și jocul asociat. La originile ruletei stau probabil mai multe jocuri de noroc jucate în Franța, Spania și Marea Britanie care implicau un fel de roată a norocului, majoritatea folosind o roată verticală. 
 
Blaise Pascal polimat matematician fizician
(Blaise Pascal - foto: Wikipedia)
 
Roata de ruletă orizontală este, conform unor anecdote, bazată pe un aparat construit de polimatul francez celebru Blaise Pascal. Pascal încerca să construiască un perpetuum mobile - un dispozitiv capabil să se miște perpetuu odată pus în mișcare. Un lucru imposibil, de altfel, conform legilor fizicii.
Matematicianul nu a reușit să construiască perpetuum mobile - dar munca sa a rămas nemuritoare prin cel mai cunoscut joc de cazinou din lume.

Numărul Bestiei

Roata de ruletă tradițională folosită în Franța la sfârșitul secolului XIX avea 38 de căsuțe: cele roșii și negre numerotate de la 1 la 36, respectiv două verzi cu 0 și 00 (dublu zero) pe ele. Dacă bila aterizează pe acestea două, casa câștigă tot (mai puțin mizele de pe cele două numere). 
Frații Blanc au construit, în 1843, o roată de ruletă nouă care a scăptat de căsuța 00, îmbunătățind astfel șansele de câștig a jucătorilor. Cei doi și-au introdus roata de ruletă în cazinourile germane din Bad Homburg - scopul era de a ademeni publicul jucător din Franța către stațiunile germane în căutare de clienți.
 
Roată de ruletă cu un singur zero
 
Roata lor a fost un mare succes… prea mare pentru gustul unora. În aceea vreme, niște conspiraționiști chiar i-au acuzat pe cei doi că și-ar fi vândut sufletul Satanei în schimbul succesului variantei lor de ruletă. Dovada? Simplu: dacă aduni toate numerele de pe roata de ruletă - 1 la 36 - iese tocmai 666, adică Numărul Bestiei!
Ce au uitat acești conspiraționiști este că și roata de ruletă tradițională, folosită în Franța înainte de invenția celor doi, are aceeași sumă…
 

În jurul lumii în două roți

La sfârșitul secolului XIX, un val de interdicții a jocurilor de noroc a măturat Europa. Majoritatea țărilor au interzis toate formele de pariere, inclusiv ruleta - marea excepție era Principatul Monaco care a refuzat să-și închidă cazinoul care stătea cocoțat pe Muntele Carlo deasupra orașului-stat. Curând, Monte Carlo era singurul cazinou din Europa, iar directorul lui era François Blanc, unul dintre inventatorii roții de ruletă fără 00, care și-a adus și roata cu el. Ruleta folosită la Monte Carlo a devenit astfel cunoscută drept ruletă europeană. 
 
Roată ruletă 00 americană
 
În același timp, jocul de ruletă - varianta folosită în Franța, cea cu 00 pe roată - a părăsit Europa, găsindu-și locul în cazinourile Lumii Noi, în special cele din New Orleans, iar de acolo, s-a răspândit de-a lungul fluviului Mississippi la bordul navelor care făceau legătura între Golful Mexic și statele din nord. Ulterior, jocul a devenit cunoscut drept ruleta americană - dar el este, de fapt, ruleta tradițională franceză. 
Ulterior, cele două centre mari de jocuri de noroc și-au extins influența prin lume. Cazinourile construite pe baza celui de la Monte Carlo aveau ruletă europeană, iar cele influențate de Las Vegas, ruleta americană.
 
Aboneaza-te la Newsletter
Aboneaza-te
Copyright © 2024 www.onlinecazinouri.ro - Toate drepturile rezervate!
 
Mergi sus